pondělí 30. září 2013

Průzkum lokality

Slunečné počasí mi nedalo a tak jsem se dokopala k tomu prozkoumat novou fotolokalitu.

Již loni jsem uvažovala o tom navštívit s Nikonkem Stanovickou přehradu.To však zůstalo jen u uvažování ;o))

Až dnes jsem se přemluvila a vyrazila jsem odpoledne na průzkum. Pochopitelně jsem v počátku nezvolila tu správnou cestu a tak jsem se plazila po strmých srázech cestou necestou. Když jsem konečně našla pěkné místečko, zjistila jsem, že kdybych hloupě neodbočila hned na prvním rozcestí, došla bych tam vcelku v pohodě.

Fotky jsou jen takové zkušební. Chystám se tam vyrazit někdy časně po ránu ;o))






sobota 28. září 2013

Rallye historických vozů

Upoutávka v Radničních listech na rallye historických vozů Prague Carlsbad Classic mě zaujala ... udělala jsem si tedy poznámku do kalendáře ... 

... počasí se dnes vydařilo ... až na ranní teploty pod bodem mrazu ... vypulírovala jsem Nikonka a vyrazila ... 

... čekalo mě však tak trošku zklamání ... auta z roku 1970 rozhodně nepovažuju za auta historická ... těšila jsem se na opravdové veterány ... navíc drtivou většinu vozů tvořily Porsche ... kromě několika mercedesů ... jedné šestsettrojky ... jednoho Citroena i s Fantomasem ... 

... nejvíce mě zaujalo autíčko s názvem AVLIS ...



... nikdy jsem ten název neslyšela ... strýček Google prozradil, že to byla britská automobilka, která fungovala v letech 1920 - 1967 ...

... zaujal taky Jaguár ...




... fotky dost naprd :o(( ... 

...auta dorazila v okamžiku, kdy sluníčko zalezlo za okolní kopce ...
... navíc se vyrojili šikmoocí tůristé s tablety a u každého auta se museli všichni několikrát cwaknout nebo jak se vlastně s tabletem fotí ...
... no a pevná stovka nebyla nejvhodnější volba skla ... jenže když já ji ták moc miluju ... i když se mnou stále odmítá spolupracovat ;o))

neděle 22. září 2013

Houbaření

Někdo chodí na houby s košíkem a rybičkou ... já chodím na houby s fotoaparátem ;o))






Pravda, budila jsem pozornost, když jsem se tak válela v jehličí ... kolena i lokty mokré a špinavé ... budu si muset pořídit nějaké nepromokavé nákoleníky a náloketníky ... ty první pokud možno i vypolstrované, aby to netlačilo ;o))

Kousek od nádraží při cestě domů jsem potkala i podzim ...


... krásně barevný ... jenže já nechci podzim ... já chci babí léto :o((

sobota 21. září 2013

Dny otevřených dveří památek

Konají se - alespoň mám ten dojem - vždy třetí víkend v září.
Trošku mi na nich vadí, že všude jsou ve stejnou dobu - člověk pak neví, co navštívit, všechno se stihnout nedá.

Letos na mě padla lenivá a tak jsem se rozhodla nevyjíždět do okolí, ale zůstat doma. To jsem ještě netušila, jak moc doma to bude.
Pokud má teď někdo dojem, že třetí víkend byl už před týdnem, má pochopitelně pravdu ;o))

Takže od začátku.

Minulou sobotu dopoledne byla v plánu Lützowova vila. Děvčata z fotoklubu mě však přesvědčily, že je to maličko zbytečné. Do Lützovovy vily a nejblíže přilehlých zahrad stejně nikoho nepustí současní ruští majitelé, kteří do rekonstrukce sice nasypali mnoho milionů, ale obyčejný smrtelník z toho stejně nic neuvidí a nepokochá se. Spodní zahrada je běžně přístupná. A z ochozu "kočky", který sice běžně přístupný není, žádný extra výhled nebude. Představa, že na toto všecko budu čekat v zástupu důchodců, mě nakonec přivedla k rozhodnutí pustit se raději do praní. Slunečné dopoledne bylo k tomu jako dělané. Až na to, že než pračka doprala a já prádlo pověsila, zatáhlo se a začalo pršet. Sobotní dopoledne bylo posledním okamžikem, kdy jsem až dodnes viděla na déle než 2 minuty sluníčko.

V neděli dopoledne bylo v plánu navštívít drahovický hřbitov. Fundovaná přednáška o hrobech známých karlovarských rodáků mě lákala. Absolvovat ji v dešti mě však nezlákalo ani náhodou.

V poledne déšť ustal a tak jsem se vydala autobusem MHD narvaným až k prasknutí důchodci na další akci - den otevřených dveří ve Střeleckém mlýně v Březové. Protože bylo příliš brzy - autobus má o víkendu dvouhodinové intervaly - stavila jsem se u mladých, kteří bydlí nedaleko. Jenže než došlo na prohlídku mlýna, začal opět a zas pořádný liják.

Pochopili jste správně. I z návštěvy Střeleckého mlýna nakonec sešlo. Je to strašný, když na člověka padne lenivá.

Dnes po týdnu konečně déšť ustal a tak jsem se vypravila na Linhart, kde byl den otevřených dveří tak nějak mimo pořadí. Bývalá vyhlášená lesní kavárna Svatý Linhart už nikdy restaurací nebude. Spolkla velkou finanční investici z evropských fondů a tak tedy nesmí být komerčně využita. Bude tu školící středisko - prý. Na provoz má pomoci vydělat lanové centrum.

Restauraci jsem nefotila. Zrenovovaná je sice asi pěkně, alespoň soudě podle komentářů přítomných návštěvníků, mě však tak nějak připomněla bavorské statky. Načančaná budova včetně dřevěných truhlíků s muškáty. Škoda oné vyhlášené lesní kavárny, kam jsem s dětmi, když byly malé, čas od času chodila na jablečný štrůdl.

Raději jsem popošla kousek dále k ruinám románského kostela Svatého Linharta.

Nejprve maličko historických faktů nalezených na internetu:

Jedná se o nejstarší památku Karlových Varů. Původně románský kostel sv. Linharta byl prvně písemně zmíněn v roce 1246. V té době byl darován Václavem I. řádu Křížovníků s červenou hvězdou. Kolem něj pak později vznikla středověká ves Thiergarten (Obora, Ortus ferarum), která byla pravděpodobně služební vsí v lovecké oboře, patřící ve středověku k hradu Lokti. Ves Obora je poprvé zmiňována roku 1325 v souvislosti s udělením léna Kojatovi z Otnavic, jenž si následně blízko vsi vybudoval své sídlo, dodnes patrné jako oborské tvrziště (Kellerberg). Obora neměla dlouhého trvání, kolem roku 1350 byly založeny Karlovy Vary a lidé přesídlili do pohodlnějšího města. Poslední zmínka je ze 16. století. Do dnešní doby se z této vsi dochovaly jen nepatrné zbytky v terénu a hlavně základy kostela sv. Linhart.




Nedaleko zříceniny kostela stojí kaplička zasvěcená také sv. Linhartovi. Podle historických pramenů z kláštera Teplá sem přišel poustevník Linhart až ze vzdálené Itálie, coby kajícný hříšník, který svou sobeckostí zavinil smrt nevinné dívky. Až do konce svého života žil zde a léčil termální vodou a bylinami nemocné lidi i zvířata.


U kapličky najdete také na dřevěné ceduli prosbu lesa.


Prosba lesa

Člověče,
jsem teplo tvého příbytku za studených zimních nocí,
jsem přátelský stín, když pálí letní slunce,
jsem krov tvého domu, deska tvého stolu,
jsem lůžko, ve kterém spíš
a dřevo, ze kterého stavíš své lodě,
jsem násadou tvé motyky,
jsem dřevo tvé kolébky i tvé rakve,
jsem květ dobroty a krásy.
Slyš mou prosbu:
Nenič mne!

neděle 8. září 2013

Mrakodrapy v krajkách

Tak už mám taky svou šestihodinovou deku.
I když název je dosti zavádějící. Za šest hodin se určitě zvládnout nedá. A to na ní mám méně "pater" než na originálním mustru.

Byl to takový momentální nápad při probírání se zásobami látek z burzy.

Den před oslavou jsem se rozhodla ušít ji dceři k narozeninám.
Pochopitelně jsem to nestihla. V pátek jsem totiž nutně musela na vernisáž fotek a večer už se mi do šití nechtělo. A tak jsem jí došívala - okraje z rubu přišívám ručně - na chatě kousek od grilujícího se masíčka ;o))


Barvy jsou maličko zkreslené, protože jsem fotila už skoro dost pozdě navečer.

Ušito je z plátěného přehozu s vyobrazením mrakodrapů - možná je to Manhattan ;o)
Uvnitř vatelín, vespod fleecová deka ve dvou barvách - jedna by stejně nestačila.
Dozdobeno černou a červenou bavlněnou paličkovanou krajkou.

Velikost deky je cca 135 x 175 cm.

Pruhy jsou pochopitelně symetrické, i když na fotce se může zdát, že nahoře jeden chybí. Nechybí, je jen zahnutý kvůli přikolíčkování deky na zábradlí ;o))


pátek 6. září 2013

Utajená výstava

Když mi před nedávnem přišel mejlík s pozvánkou na vernisáž, nestačila jsem se divit.


Chlapi z klubu jsou pěkný tajnůstkáři. Nám "děvčatům" v posledních měsících dohazovali nejrůznější nijak zvlášť zdařilé výstavní prostory. Ať prý se prezentujeme svým ženským pohledem přes hledáček fotoaparátu. Oni vystavovat nechtějí. O tom, že připravují výstavu v kostele Nejsvětější trojice na Andělské Hoře nepadla na klubu ani zmínka. Dozvěděly jsme se o tom až z pozvánky na vernisáž.

Tu jsem si pochopitelně nenechala ujít. Kostel jsem již fotila několikrát,


uvnitř jsem však ještě nebyla.

Fotky jsou spíše dokumentační, v tak malém prostoru bylo přímo narváno lidmi, navíc okny pražilo dovnitř slunce. A širokáč taky není zrovna vhodný na reportážní foto ;o))




Kostel nejspíše slouží spíše jen ke kulturním akcím, jako jsou koncerty a výstavy. Uvnitř žádná úchvatná výzdoba není. Zajímavý je spíše svou architekturou. Jedná se zřejmě o jedinou trojbokou stavbu v naší republice.

neděle 1. září 2013

Slevová akce

Pokouším se maličko rozproudit svůj obchůdek na Fleru.
A protože český člověk slyší na slevy, zkouším to právě slevovou akcí.

Kupte během měsíce září jakékoliv zboží v mém obchůdku s 5% slevou.


Při koupi 2 ks zboží získejte slevu 10%.

Pokud koupíte 3 ks zboží, bude sleva činit 15%.


A konečně při koupi 4 a více kusů zboží bude vaše sleva dokonce 20%.


Sleva platí na celý nákup.
Odkaz na můj obchůdek na Fleru najdete v pravém postranním panelu ;o))