středa 10. dubna 2013

Kouneli Stifado

Miluju Řecko.
Miluju řeckou kuchyni.
Nesnáším vládní "úsporná" opatření, která zapříčinily, že letos už podruhé Řecko neuvidím.

Venku ohavně ... šedivo ... zima ... jaro v nedohlednu.
A tak si doma smutním a vzpomínám na řecké sluníčko a teploučko a na to, jak jsem se před cca rokem a půl cpala na Kefalonii králičím stifadem.
Co mi brání uvařit si ho?
Nic!

KOUNELI STIFADO neboli KRÁLÍK NA CIBULKÁCH

pro 6-8 porcí potřebujeme:

1 středně velký králík
1 šálek oleje
1 velká jemně nakrájená cibule
1 sklenka suchého červeného vína
1 plechovka rajčat (případně 4 velká čerstvá)
2 bobkové listy
2-3 tyčky skořice
koření
1 stroužek česneku
sůl - pepř
1 kg maličkých cibulek

králíka omyjeme a naporcujeme ...
osmahneme spolu s nakrájenou cibulí na rozpáleném oleji ...
podlijeme červeným vínem ...
přidáme rajčata, šálek vody, bobkový list, skořici, koření, česnek, pepř a sůl ...
přiklopíme poklicí a asi 1 hodinu dusíme ...
malé cibulky oloupeme, u kořene do kříže nařízneme, přidáme ke králíkovi a ještě asi 1 hodinu dusíme

Tak praví kniha 300 Traditionelle Rezepte der Griechischen Küche, kterou jsem si z Řecka přivezla. Jen netuším, co se myslí termínem "koření". Nedala jsem nic a NĚCO tomu chybělo. Snad troška tymiánu?

Nebylo to přesně to, co v Řecku, hlavně mi chybělo sluníčko, teploučko a taky řecké tanečky, které mi číšníci tehdy k výtečné večeři zatančili.
Bylo to přesto moc dobré.
Jen pro příště nebudu dusit v kastrolu. Ve snaze občas s tím míchnout, aby se mi to nepřichytlo, jsem docílila toho, že se králík rozpadl. Příště vrazím do trouby na takových cca 100-120 stupňů.
Ač dobré, i když ne autentické, nevypadalo to na talíři nijak vábně, proto jsem se ani nesnažila nafotit. Prostě jsem to zbaštila ;o))

Přidám ale pár vzpomínkových fotek z Řecka, upravených do nostalgického tónu.
Mám jich více, celou fotoknihu, ale tyto mám nejraději





Pro zvědavce ještě přidám, odkud jsou. Všecky z mých milovaných Kykladských ostrovů.
Shora dolů - Mykonos, Ios, Naxos a Folegandros.

Žádné komentáře:

Okomentovat