Miluju Řecko.
Miluju řeckou kuchyni.
Nesnáším vládní "úsporná" opatření, která zapříčinily, že letos už podruhé Řecko neuvidím.
Venku ohavně ... šedivo ... zima ... jaro v nedohlednu.
A tak si doma smutním a vzpomínám na řecké sluníčko a teploučko a na to, jak jsem se před cca rokem a půl cpala na Kefalonii králičím stifadem.
Co mi brání uvařit si ho?
Nic!
KOUNELI STIFADO neboli KRÁLÍK NA CIBULKÁCH
pro 6-8 porcí potřebujeme:
1 středně velký králík
1 šálek oleje
1 velká jemně nakrájená cibule
1 sklenka suchého červeného vína
1 plechovka rajčat (případně 4 velká čerstvá)
2 bobkové listy
2-3 tyčky skořice
koření
1 stroužek česneku
sůl - pepř
1 kg maličkých cibulek
králíka omyjeme a naporcujeme ...
osmahneme spolu s nakrájenou cibulí na rozpáleném oleji ...
podlijeme červeným vínem ...
přidáme rajčata, šálek vody, bobkový list, skořici, koření, česnek, pepř a sůl ...
přiklopíme poklicí a asi 1 hodinu dusíme ...
malé cibulky oloupeme, u kořene do kříže nařízneme, přidáme ke králíkovi a ještě asi 1 hodinu dusíme
Tak praví kniha 300 Traditionelle Rezepte der Griechischen Küche, kterou jsem si z Řecka přivezla. Jen netuším, co se myslí termínem "koření". Nedala jsem nic a NĚCO tomu chybělo. Snad troška tymiánu?
Nebylo to přesně to, co v Řecku, hlavně mi chybělo sluníčko, teploučko a taky řecké tanečky, které mi číšníci tehdy k výtečné večeři zatančili.
Bylo to přesto moc dobré.
Jen pro příště nebudu dusit v kastrolu. Ve snaze občas s tím míchnout, aby se mi to nepřichytlo, jsem docílila toho, že se králík rozpadl. Příště vrazím do trouby na takových cca 100-120 stupňů.
Ač dobré, i když ne autentické, nevypadalo to na talíři nijak vábně, proto jsem se ani nesnažila nafotit. Prostě jsem to zbaštila ;o))
Přidám ale pár vzpomínkových fotek z Řecka, upravených do nostalgického tónu.
Mám jich více, celou fotoknihu, ale tyto mám nejraději
Pro zvědavce ještě přidám, odkud jsou. Všecky z mých milovaných Kykladských ostrovů.
Shora dolů - Mykonos, Ios, Naxos a Folegandros.
Žádné komentáře:
Okomentovat